"Weer een overwinning, weer een stap richting ons doel, weer een historische nacht waarin we onze kleuren verdedigen! Alles wordt makkelijker als we thuis spelen en voor een publiek dat ons van de eerste tot de laatste minuut toejuicht," zei Cristiano Ronaldo op sociale media.

In Estádio Algarve scoorde de aanvoerder van de Portugese nationale ploeg na acht, 13 en 87 minuten, de eerste twee strafschoppen, om 801 doelpunten te bereiken, op de dag dat hij zijn 1.103e officiële wedstrijd speelde sinds zijn debuut voor Sporting, op 14 augustus 2002.

Op die dag begon de 17-jarige Cristiano Ronaldo de Champions League derde voorronde tegen Inter Milan op de bank, als invaller in de 58e minuut voor de Spanjaard Toñito in een wedstrijd die eindigde in 0-0.

Zijn eerste doelpunt kwam in zijn zevende wedstrijd in 2002/03, op 7 oktober 2002, toen hij twee keer scoorde tegen Moreirense, in de zesde ronde van het Portugese kampioenschap, met doelpunten in de 34e en 90+5 minuten, in een 3-0 overwinning.

Het waren de eerste twee van een totaal van 800, waarvan meer dan de helft werd bereikt in het shirt van Real Madrid: 451 in 438 wedstrijden, een indrukwekkend record dat Ronaldo de topscorer maakt in de geschiedenis van de 'merengues'.

In negen seizoenen, van 2009/10 tot 2017/18, overklaste de Portugees alle legendes van de meest getitelde club ter wereld, zoals Emilio Butragueño, Francisco Gento, Hugo Sánchez, Ferenc Puskás, Carlos Santillana, 'dom' Alfredo Di Stéfano en Raúl González.

Het is zonder twijfel een van de grootste prestaties van de voetballer van Madeira, die nu aan zijn 20e seizoen als senior bezig is.

Voordat hij bij Real Madrid aan de slag ging, werd Cristiano Ronaldo een wereldster bij Manchester United (2002/03 en 2008/09), waar hij nu is teruggekeerd. Hij scoorde 123 doelpunten in 298 optredens, waaronder vijf dit seizoen.

De voetballer, geboren op 5 februari 1985, heeft een lange carrière in dienst van de Portugese nationale ploeg, waarvoor hij al 115 doelpunten in 182 wedstrijden heeft gemaakt.

Op internationaal niveau heeft geen enkele speler zoveel gescoord als Ronaldo, die in 2021 naar de top steeg: hij evenaarde de Iraniër Ali Daei in de slotfase van het uitgestelde Euro2020, tegen Frankrijk (2-2), en overtrof hem vervolgens met een 'bis' tegen Ierland (2-1), in een kwalificatiewedstrijd voor de slotfase van het WK 2022.

Hij heeft nu meer dan 100 doelpunten gemaakt voor Real Madrid, Manchester United, het Portugese nationale team en Juventus, voor wie hij 101 doelpunten maakte in 134 wedstrijden.

Ronaldo sloot zich in 2018/19 aan bij Juve en vertegenwoordigde de Italiaanse ploeg zelfs in de openingswedstrijd van het Serie A-seizoen 2021/22 bij Udinese (2-2) voordat zijn terugkeer naar de Red Devils op 27 augustus werd bevestigd.

De andere doelpunten van de Portugese spits als professional kwamen voor Sporting (vijf in 31 wedstrijden in 2002/03) en voor de nationale teams op Onder-21 niveau (drie in 10 in 2002/03), U-20 (één in vijf in 2002/03) en Olympisch (twee in drie in 2004/05).

In totaal scoorde hij 801 goals in 1.103 wedstrijden, en als we alleen de wedstrijden met de belangrijkste teams, nationale teams en clubs bij elkaar optellen, is het record 795 goals in 1.083 wedstrijden.