Voor de tweede keer heb ik nu een vos (Vulpes vulpes) in mijn tuin gezien - vorig jaar dronk hij voor de eerste keer water uit de schotels van mijn planten en had het lef om ons gewoon aan te staren, alsof wij de indringers waren, voordat hij wegging. Gisteren gingen mijn honden helemaal uit hun dak toen een andere vos het lef had om zich boven op onze regenput te vertonen, en ik weet niet wie er meer verbaasd was, hij, de honden, of uiteindelijk ik.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen. Klein/middelgroot met een puntig gezicht, zwart omlijnde oren en poten en meestal roodbruin van kleur met een witte onderbuik en een lange pluimstaart met witte punten, met heel weinig verschil tussen de geslachten, afgezien van de voor de hand liggende...um.... mannelijke delen, die ik niet heb kunnen controleren!

Ik weet niet waarom ik zo verbaasd zou moeten zijn om er een te zien - per slot van rekening leven vossen overal in Portugal meestal in bossen en landbouwgebieden en wagen ze zich in steden en dorpen op zoek naar voedsel, en aangezien ik in een landelijk gebied woon, krijgen we ons deel van de wilde dieren - konijnen, hazen en zwijnen - en natuurlijk ook vossen.

Opportunistisch

De vos is een opportunistisch dier en een van de meest voorkomende carnivoren op het noordelijk halfrond, dat bijna alles eet.

Hoewel hij voornamelijk vlees eet, is de vos eigenlijk een omnivoor en past zijn dieet aan de beschikbare voorraden aan, waaronder muizen, konijnen, vogels, reptielen, slangen, insecten en amfibieën. Bij gebrek aan deze voedselbronnen eet hij eieren, fruit, bessen en zelfs dode dieren (hetgeen een belangrijke dienst aan het ecosysteem bewijst).

Dit opportunisme heeft ervoor gezorgd dat vossen worden geassocieerd met sluwheid en bedrog, maar het is dankzij deze eigenschap dat de vos in het wild zo'n veerkrachtig dier is en zijn aantallen op peil kan houden.

Een mannelijke vos wordt een reu genoemd, het wijfje een vossenwijfje en jonge vossen worden pups, welpen of kits genoemd. Ze zijn geslachtsrijp als ze een jaar oud zijn en ze leven 3 tot 4 jaar. Vier of vijf jongen worden in een nest geboren na slechts 52 dagen draagtijd en worden blind geboren met een donkerbruine vacht, heel anders dan hun latere kleur.

De jongen worden snel volwassen en kunnen reeds 3-4 weken na de geboorte uit het hol komen, maar als de ouders gevaar bespeuren, zullen zij de jongen bij hun nekvel grijpen en ze naar een ander deel van het hol of naar een ander hol in de buurt verplaatsen, en kunnen ze tijdens het opvoedingsproces verschillende keren worden verplaatst.

Wist u dat de vos en de Iberische wolf (Canis lupus signatus) de enige twee in het wild levende hondachtigen zijn die van nature in Portugal voorkomen? Het zijn echter dieren met verschillende gedragingen: wolven jagen en leven in roedels, terwijl vossen alleen jagen en minder sociaal zijn, maar wel in kleine familiegroepen van maximaal vier wijfjes en één mannetje kunnen leven.

Habitat

Vossen komen op het hele Portugese vasteland voor in bergachtige of landelijke gebieden en leven het liefst in bossen, struikgewas, grasland en beplante velden, maar zijn slim genoeg om in de buurt van dorpen te jagen, in de buurt van gewassen en vee waar de buit goed kan zijn - zelfs op vuilstortplaatsen, waar ze afval doorzoeken op zoek naar voedsel. Indien nodig kunnen zij zich aanpassen aan minder gastvrij terrein, met inbegrip van woestijnen of toendra's.

Ze kunnen tot 10 km per dag afleggen om te jagen en hun territorium te verdedigen, met een scherpe reukzin om hun prooi te lokaliseren. Om hun buit veilig te stellen, begraven ze voedsel in holen en keren zo nodig naar deze plekken terug. Ze verbergen zich in hun holen, die ze zelf graven of van andere dieren stelen.

Zowel in Portugal (Red Book of Vertebrates) als in het buitenland (IUCN Red List - International Union for Conservation of Nature) hebben ze een beschermingsstatus van "laag zorgwekkend".

Maar wees gewaarschuwd, de vos is geen schattig klein oranje hondje, het is een wilde eetmachine, behendig, aanpasbaar en nieuwsgierig, met een Houdini-achtig vermogen om te ontsnappen als het moeilijk wordt.