Am fost surprins să aflu că avem lupi în Portugalia, deși nu cred că unul va apărea la ușa mea aici, în sud, dar ei pot fi încă găsiți în partea de nord și centrală a țării. Ei sunt în mare parte activi noaptea, evitând contactul cu oamenii, care sunt probabil cel mai mare prădător al lor. Deoarece lupii sunt animale sălbatice, ei vor vâna orice pradă — inclusiv găini, oi și orice animal domestic, iar fermierii le-au dorit pe bună dreptate de pe pământul lor. Dar acum, lupul iberic, care a fost amenințat cu dispariția, a fost protejat prin lege din 1988 în Portugalia.

În 1907, aceasta a fost descrisă ca o subspecie a lupului cenușiu, purtând numele științific Canis lupus signatus — Lupul Iberic, și potrivit UK Wolf Conservation Trust, lupii găsiți în Portugalia și Spania formează o singură populație. Se estimează că există aproximativ 300 de pachete de reproducere în Spania și doar 50-60 în Portugalia.

Lupii au fost odată numeroși în Portugalia, dar până în 1910 populația era în declin deoarece nu numai că au suferit pierderi de habitat, dar unele dintre speciile lor de pradă alese au dispărut. Studiile estimează că populația de lupi din Portugalia este cuprinsă între 250-300 de animale, care apar doar în nordul și centrul țării — ceea ce corespunde la 30% din gama inițială. Prin comparaţie, România are cea mai mare populaţie de lupi din Europa, estimată la 2.500.

Mai multe despre lupi

Creaturile în sine nu sunt cu mult mai mari decât un câine mare, femele cântărind aproximativ 25-35 kg și masculi în jur de 35 kg.

Sunt mâncători de carne și, de fapt, joacă un rol important în controlul mistreților, dar vor mânca, de asemenea, cerbi și iepuri sălbatici — și oportuniști, care vor mânca cu plăcere orice hoit (animale moarte) pe care le găsesc în roaming.

Ei trăiesc în pachete mici de până la 7 membri, habitatul ales fiind dur și împădurit peisaje pentru a scăpa de oameni. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să poată locui tot felul de habitat, de la zone montane la zone agricole.

Masculul și femela dominantă sunt singurii membri ai haitei care se pot înmulți și sunt, de obicei, monogame, formând adesea o legătură pereche pe viață, restul haitei fiind alcătuit din alți „imigranți” independenți, precum și sub-adulți din anii anteriori. Femela intră în sezon o dată pe an, iar odată însărcinată, perioada ei de gestație este cuprinsă între 60 și 65 de zile. Patru sau cinci pui se vor naşte într-o vizuină săpată de femelă, sau într-o peşteră sau în altă gaură, iar puii se vor naşte orbi, cu ochii închişi până când împlinesc 12 până la 15 zile. Femela rămâne cu ei în mod constant în primele 3 săptămâni, cu partenerul ei și alți membri ai haitei care îi aduc mâncarea. Puii stau în vizuină până când împlinesc 8 până la 10 săptămâni și sunt hrăniți cu alimente regurgitate de către toți membrii haitei până când împlinesc aproximativ 45 de zile, adică atunci când încep să mănânce carne pe cont propriu. Majoritatea lupilor tineri se dispersează din pachetele de familie când au 2 sau 3 ani.

teritoriale

Ele sunt extrem de teritoriale, iar pachetele apără, de obicei, zone uriașe între 100 și 500 km2, lucrând împreună pentru a vâna, a-și crește puii și a-și proteja teritoriul.

Lupii se bucură de joc și, pentru pui, jocul este un mod important pentru ei de a învăța abilitățile de care vor avea nevoie pentru a vâna și de a comunica.

În aparență, au o haină maronie, care variază în funcție de culoare de la gri deschis la maro roșiatic. Câteva fapte interesante — auzul unui lup este de 16 ori mai acut decât cel al unui om, necesită aproximativ 3 kg de carne pe zi, dar poate rapid timp de câteva zile când mâncarea nu este disponibilă și poate rula la viteze de până la 50 km pe oră, dacă este necesar. Urletul lor de sânge este modul lor de a comunica unul cu celălalt, poate locația lor, avertismentele despre prădători etc.

Cu o gură plină de 42 de dinți de patru tipuri diferite, ei sunt capabili să rupă, să ciugulească, să înțepenească și să zdrobească — nu ceva în care să ai încredere în jurul găinilor tale!