Flera arter ses här, men bara tre arter häckar i Algarve: den stövade, den bonellianska och den korttåiga.

Den stövade örnen är relativt liten med ett vingspann på 110-132 cm och är en flyttfågel som lever här under häckningssäsongen i öppna skogar och kuperad terräng och reser söderut under vintern.

Därefter kommer Bonelliörnen med ett vingspann på upp till 180 cm. Deras ben är ovanligt långa, och fötterna och klorna är enorma för sin storlek. Forskare upptäckte att denna art jagar tillsammans med sin parningspartner, och det är troligt att detta görs för att stärka parets relation. De jagar ett brett urval av byten, bland annat däggdjur, ödlor och mindre fåglar.

Korttåiga örnar kommer därefter, med ett vingspann på 162 till 195 cm. De kallas ibland för korttåiga ormörnar och äter främst reptiler och ibland fåglar och däggdjur. Om de försöker fånga en orm som är för stor för att tas upp kämpar de mot den på marken med näbbar och klor tills ormen dör.

Spanska kejsarörnar finns också här, med ett vingspann på upp till 220 cm, och finns bara på den iberiska halvön. Deras population är mycket liten och fram till nyligen ansågs de vara kritiskt utrotningshotade. Denna art föredrar torra, mogna skogar som livsmiljö.

I Portugal förekommer även kungsörnen. Dessa är imponerande stora med ett massivt vingspann på upp till 2,3 meter, med ett huvud som verkar litet i förhållande till kroppen men som innehåller en ond brytnäbb, och är snabba expertjägare som livnär sig på små däggdjur.

De är vanligtvis par för livet, och för att imponera på en hona kan en hane plocka upp en pinne eller en sten och flyga högt upp, för att sedan släppa den och sedan störta ner för att fånga den innan den landar.

En örn som du inte kommer att se här är harpyörnen, eftersom dessa finns i och runt Sydamerika och för närvarande är listade som nära hotade av IUCN.

En fågel som mäter 1 meter från näbb till svans, med ett vingspann på 2 meter (en standarddörr är lika hög för att jämföra), ben som är lika stora som ett litet barns handled och klor som är lika stora som grizzlybjörnens klor, äter precis vad den vill!

De dödliga klorna på en harpyieörns böjda, bakre klor är större än grizzlybjörnens klor, 13 cm långa, och kan utöva ett tryck på flera hundra pund (över 50 kg), vilket krossar benet på bytet och dödar offret omedelbart.

I jaktläge kan örnarna vrida huvudet 180 grader för att vända uppåt när de flyger genom den täta regnskogen och kan fluffa upp huvudfjädrarna för att skapa en akustisk tratt som leder ljudet till öronen.

Det är kanske inte den största rovfågeln (Andinska kondoren fyller den platsen med ett vingspann på 3 meter), men denna rovfågel är definitivt den tyngsta och mest kraftfulla av alla fåglar.

Den är bra på att spara energi och flyger under skogens tak och använder sina stora klor för att fånga apor och sengångare som kan väga upp till 7,7 kg.

En harpy kan i en allvarlig jakt nå en hastighet på 80 km i timmen och dyker ner på sitt byte och rycker det med utsträckta fötter.

Liksom de flesta örnar är honan nästan dubbelt så stor som hanen. De parar sig för livet och gör ett bo cirka 2,7 meter från marken. Intressant nog lägger honan två ägg - men när det första kläcks slutar hon att värma det andra och det kommer inte att kläckas.

Båda föräldrarna ägnar tid åt att skydda och uppfostra ungen tills den flyger ut, vanligtvis inom 6 eller 7 månader, även om den återvänder till boet under de följande 6-10 månaderna för att då och då äta gratis!

Ett harpipar producerar en unge vart 2-4:e år. Unga "harpies" blir könsmogna vid 5 års ålder och kan, om de får chansen, leva upp till 35 år.

Örnars synförmåga är 4-8 gånger starkare än vår, så om du kan se dem kan de utan tvekan se dig!