Na een lange reis, die begon op 16 september 2021 en na het voltooien van een totaal van 12 wedstrijden, keert het team onder leiding van Francisco Neto terug naar Oceanië.

Momenteel 22e op de wereldranglijst, zal Portugal concurreren in de belangrijkste ontmoeting in haar geschiedenis, op het moment, tegen de 58e in de hiërarchie, maar die, in tegenstelling tot de Portugese formatie, in de laatste twee wereldkampioenschappen (2015 en 2019), de achtste plek bereikte.

Maar de set van 'corners' is waarschijnlijk op het hoogste moment in haar geschiedenis, na zeven opeenvolgende overwinningen, tussen officiële en onofficiële wedstrijden in deze cyclus, om hun aanwezigheid in Nieuw-Zeeland veilig te stellen.

In de voorlaatste wedstrijd in groep H, die Duitsland won zonder moeite, werd Portugal gedwongen om te winnen in Servië om de tweede plaats te bereiken, zelfs na op achterstand te zijn begonnen, door een doelpunt van Andjela Frajtovic.

Ook in de eerste helft zorgde de formatie van de 'corners' voor de ommekeer, met doelpunten van Joana Marchão en Kika Nazareth, en wist de ploeg in de tweede helft de voorsprong vast te houden.

Portugal sprong naar de tweede plaats in de groep, die ze zonder problemen in de laatste ronde bezegelden (4-0 tegen Turkije in Vizela), en eindigde één punt voor Servië om een plaats in de Europese play-offs veilig te stellen.

De loting zette twee zeer sterke ploegen op de Portugese route, maar "gunde" ook de thuisfactor, waarvan de Portugese ploeg optimaal profiteerde door België (nu 20e op de ranglijst) met 2-1 en IJsland (16e) na extra tijd met 4-1 te verslaan.

Toch kon Portugal niet meer doen dan de Intercontinentale Play-off veiligstellen, en werd het, met de beste plaats op de ranglijst van de aanwezigen, meteen vrijgemaakt voor de finale van Groep A, met twee mogelijke tegenstanders (Kameroen en Thailand).

In de halve finale op zaterdag versloegen de Kameroeners Thailand met 2-0 door twee doelpunten van veteraan Gabrielle Ouguéné, een speelster van CSKA Moskou, die in de 74e minuut van de bank sprong en in de 79e en 82e minuut scoorde.

Een dag eerder had Portugal zich ook op Hamilton voorbereid door met 5-0 te winnen van gastland Nieuw-Zeeland, met doelpunten van Jessica Silva, Dolores Silva (penalty), Ana Capeta (twee keer) en Tatiana Pinto.

Zelfs met een alternatieve 'elf' toonde het Portugese team al zijn kwaliteit en hoezeer het de laatste jaren is geëvolueerd, door een formatie die het in de enige clash had verslagen (0-1 in Albufeira, in 2016) te vulgariseren.

Voor de clash met de Kameroeners heeft de Luso-coach, Francisco Neto, het team op volle sterkte, terwijl de Afrikaanse ploeg het zonder doelman Ange Bawou moet stellen.

De wedstrijd tussen Portugal en Kameroen, die overeenkomt met de finale van Groep A van de Intercontinentale Play-off, vindt woensdag om 19.30 uur plaatselijke tijd (06.30 uur in Lissabon) plaats in het Waikato Stadium in Hamilton, Nieuw-Zeeland.

De winnaar kwalificeert zich voor de finale en voegt zich bij Nederland in Groep E (wedstrijd op 23 juli), de zilveren medaille op het laatste WK, Vietnam (27 juli) en de kampioenen in de titelstrijd van de Verenigde Staten (01 augustus).

De finale van het WK vrouwen 2023 vindt van 20 juli tot 20 augustus plaats in Australië en Nieuw-Zeeland.