Portugal kwam fel uit de startblokken en Telma Encarnação schreef haar naam in de geschiedenisboeken door het eerste doelpunt te scoren. Vervolgens, in een eerste fase van de wedstrijd waarin de 'navigators' de waarschuwingsschoten bij elkaar optelden, bracht Kika Nazareth de stand na 21 minuten op 2-0. Door de overwinning mag Portugal blijven dromen van een gang naar de top acht. Daarvoor moeten ze echter wel de Verenigde Staten, titelverdediger, verslaan in de 3e en laatste wedstrijd van Groep E aanstaande dinsdag.

Na een marginale nederlaag tegen Nederland in de openingswedstrijd, zette manager Francisco Neto in op niet meer dan zeven wijzigingen in de oorspronkelijke elf. Vietnam, ook komende van een 0-3 nederlaag tegen de VS, kon in de beginfase het Portugese gebied binnendringen, maar kon de boel niet los wrikken en Portugal nam het spel snel in handen.

Jéssica Silva liet na vier minuten een eerste waarschuwingsschot vallen, Kika Nazareth zorgde even later voor een tweede en na zeven minuten scoorde de Selectie. Ana Lúcia kwam vanaf rechts naar binnen en schopte de bal naar Telma Encarnação, die de bal in het doel schoot. Zo werd het allereerste doelpunt voor Portugal in de eindfases van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gemaakt.

Het doelpunt kalmeerde en motiveerde Portugal, maar ontmoedigde tegelijkertijd de Vietnamezen en de schoten op het doel gingen door. Telma, Lúcia Alves en Jéssica Silva dreigden de 2-0 te maken, voordat Telma Encarnação weer heel dicht bij een doelpunt kwam. Vietnam waardeerde dit keer hun keepster, die met twee geweldige acties het doel blokkeerde.

Het tweede doelpunt was echter te voorspellen en liet niet lang op zich wachten. Telma Encarnação zag Kika Nazareth geïsoleerd staan en stuurde een geweldige pass haar kant op. Oog in oog met de keepster van de tegenpartij omzeilde ze die met een listig schot en tilde de score naar 2-0.

Telma zag vervolgens de Vietnamese keepster, Thi Kim Thanh Tran, haar doelpunt twee keer verijdelen, terwijl Andreia Jacinto ook haar geluk beproefde met een mislukt schot op het doel.

Het derde doelpunt kwam er uiteindelijk niet en Portugal vertraagde het ritme een beetje, waardoor Vietnam hun eerste schot van de wedstrijd kon lossen tegen het einde van de eerste helft. Het schot werd goed verdedigd door Patrícia Morais, de Portugese keepster.

Aan het begin van de tweede helft had Portugal het spel weer in handen en kwamen er weer veel kansen op een doelpunt. Telma Encarnação schoot na 51 minuten net over het doel, Jéssica Alvo miste ook het doel na 56 minuten en Joana Marchão was ook dichtbij een doelpunt na 60 minuten.

Er ontbrak wat efficiëntie om de wedstrijd te beslissen, en er ontbrak ook wat geluk. Andreia Jacinto raakte na 63 minuten de paal en Telma miste na 65 en 66 minuten de score toen de bal niet helemaal in het Vietnamese doel belandde. Jéssica Silva probeerde het twee keer, vroeg om een strafschop, het spel ging verder en in het vervolg van de aftrap raakte Joana Marchão de lat, voordat Kika Nazareth zich op Thi Kim Thanh Tran stortte en de bal net boven het doel liet vliegen.

In de laatste 10 minuten zou er nog een bal op de lat komen. Joana Marchão maakte een vrije trap voor Portugal, waarbij de bal heel dicht bij het doel kwam en net de balk raakte.

In de extra tijd mocht de keepster van Vietnam nog een keer schitteren en voorkwam zo een 3-0 voor Portugal, dat hun overwicht in de tweede helft niet kon omzetten in meer doelpunten, maar uiteindelijk toch ondubbelzinnig de geschiedenis inging en hun allereerste overwinning in de eindfase van het WK Vrouwen binnensleepte, waardoor ze in de strijd bleven voor een plaats in de kwartfinale.

Om dat te bereiken moet de nationale selectie nog meer geschiedenis schrijven en de 3e wedstrijd van deze groepsfase winnen, op dinsdag 1 augustus om 8 uur 's ochtends (BST), tegen de Verenigde Staten van Amerika, de huidige wereldkampioen en een grootmacht in het vrouwenvoetbal.