I det första loppet i MotoGP World Championship, Grand Prix som äger rum i Qatar vann den tvåfaldiga mästaren italienska föraren Francesco Bagnaia (Ducati), och portugisiska föraren Miguel Oliveira (Aprilia) slutade femtonde.

Vinnaren var 20,717 sekunder bakom portugisen från Trackhouse-teamet, följd av sydafrikanen Brad Binder (KTM) på andra plats, 1,329 sekunder bakom, och spanjoren Jorge Martin (Ducati) på tredje plats, 1,933 sekunder bakom.

Tävlingsledningen var tvungen att minska tävlingen till 21 varv när Raúl Fernández (Aprilia), en spanjor och Miguel Oliveiras teamkamrat, fick ett mekaniskt problem som försenade starten. Fernández startade längst ner i startfältet och var tvungen att byta ut sin cykel mot reservcykeln, vilket orsakade en 12-minuters försening i loppet.

Francesco Bagnaia startade från femte position och tog ledningen halvvägs genom det första varvet och höll ett tempo som skyddade honom från utmaningar från hans konkurrenter.

På grund av en incident som inträffade på samma bana i Lusail förra säsongen fick Miguel Oliveira avtjäna ett långt straff. Föraren, som är född i Almada, föll till 19:e plats men tog sig stadigt upp till 15:e plats, vilket gav honom hans första mästerskapspoäng.

Brad Binder lyckades behålla andraplatsen i slutet av loppet, trots ett försök från pole-sitter Jorge Martín.

Fyra, 3,429 sekunder bakom vinnaren, var spanjoren Marc Márquez (Ducati), som gjorde sin debut för det privata Gresini-teamet den här helgen.

En annan framstående prestation kom från Pedro Acosta (GasGas), en rookie från Spanien som slutade nia trots att han startade loppet som sexa och till slut slets ut av sina däck.

Francesco Bagnaia leder mästerskapet med 31 poäng efter söndagens resultat, två före sydafrikanen Brad Binder och tre före Jorge Martín. Miguel Oliveira är rankad där han slutade på femtonde plats.

Portugals Grand Prix kommer att äga rum på Autódromo Internacional do Algarve (AIA) i Portimão den 22-24 mars.

A passionate Irish journalist with a love for cycling, politics and of course Portugal especially their sausage rolls.